Addison hastalığı, ADRENAL KORTEKS YETERSİZLİĞİ ya da BÖBREKÜSTÜ KABUĞU YETERSİZLİĞİ olarak da bilinir. Böbreküstü bezlerinin “korteks” denilen kabuk bölgesinin giderek güçsüz düşüp görevini yerine getirememesinden (atrofisinden) kaynaklanan ve gizli seyreden hastalık.

Hastalık belirtileri gözle görülür hale gelmeden önce, korteksin büyük bölümü yıkıma uğrar. Güçsüzlük, deride ve mukozalarda anormal renklenme, kilo kaybı, kan basıncı düşüklüğü ve mide-bağırsak sistemi bozuklukları gibi belirtiler, böbreküstü bezi korteksinin salgıladığı hidrokortizon hormonunun eksikliğinden ve hipofiz bezi hormonlarının aşırı üretiminden ileri gelir. Tedavide, hidrokortizon eksikliğini gidermek için, adrenal kortikosteroitler adıyla bilinen ilaçlardan yararlanılır.

19. yüzyılın ortalarında hastalık ilk kez gözlemlendiğinde, korteks yıkımının ve atrofisinin tüberkülozdan ileri geldiği düşünülmüştü. Bugün de, Addison hastalığına yol açan nedenler arasında tüberküloz ikinci sırayı alır. Saptanan klinik olayların yarısından çoğunda ise, özbağışıklık tepkimeleri sırasında vücudun kendi antikorlarının böbreküstü bezi korteksini yıkıma uğratmasının hastalık nedeni olduğu sanılmaktadır.