Kraliçe arı, başta balarıları olmak üzere arı topluluklarında, her bir tane bulunan ve üreme yeteneği olan dişi, arı beyi, kraliçe.

Anaarı, daha yumurta evresinden basla. varak ötekilerden değişik işlem görür Anaarıyı oluşturacak yumurtanın konduğu petek odacığı, ötekilerininkinden değişik ve büyüktür. İşçi ve erkek anlar yumurtadan çıktıktan sonra yalnızca iki gün arı sütüyle beslendikleri halde, anaarıya uzun süre arı sütü verilir. Erginleşen anaarının tek görevi yumurtlamaktır. Döllenme yalnızca bir kez, evlenme uçuşu sırasında gerçekleşir. Anaarı, erkekten aldığı spermaları, sperma haznesi içinde saklayarak yaşamı boyunca, yani 5-6 yıl kullanır. Kovandaki arı sayısında aşırı artış olduğunda işçi arılar peteklere yeni anaarı odacıkları eklerler. Buralarda yetiştirilen kraliçe arıların ilki henüz yumurtadan çıkmadan eski anaarı, arıların bir bölümüyle birlikte kovandan ayrılır.

Yumurtadan ilk çıkan anaarı öteki anaarı odacıklarını dolaşıp buradaki rakiplerini yok eder ve yumurtadan çıktıktan 7 gün sonra evlenme uçuşu yaparak yuvaya donup yumurtlamaya başlar.