İşletim Sistemi Nedir?

Sözlük anlamı olarak incelediğimizde işletim sistemi; bilgisayar veya mobil cihazların çalışması için gerekli olan, içerisinde bulunan yazılımlarla donanım kaynaklarının yönetilmesini sağlayan, verdiğiniz görevleri yapabilen yazılımlar içeren ve esasında bir yazılım bütününe verilen isimdir.

İşletim sistemsiz bir bilgisayarın çalışması mümkün değildir. Yazılımı doğru olmayan bir donanım bir doğru çalışmayacak veya hiç işe yaramayacaktır. Aynı şekilde işletim sistemi de donanımsız yapamaz ve mutlaka kurulması gereken bir dizi yardımcı donanım bulunması gerekir. Örneğin; harddisk, işlemci, anakart.

GNU / Linux İşletim Sistemi

1991 yılında Linus Torvalds tarafından ortaya çıkarılan Linux işletim sistemi açık kaynak kodlu olması dolayısıyla bireysel veya farklı ekiplerce geliştirilip, Linux alt tabanlı fakat genel özellikleri açısından farklı işletim sistemlerinin geliştirilmesine olanak sağlamaktadır.  Birkaç örnekle açıklamak gerekirse;

  • Ubuntu adlı işletim sistemi de Linux tabanlı yazılmış, renkli ve profesyonel tasarımlar ile hazırlanmış bir işletim sistemidir.
  • Ülkemizde faaliyet veren TÜBİTAK( Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ), Pardus adlı işletim sistemini Linux sayesinde programlamış ve birçok okulda bulunan akıllı tahtalara yüklemiştir.

Yine Linux’un açık kaynak kodlu bir sistem olmasından dolayı birçok uygulama ve program geliştirici tarafından kullanılmakta ve yeni programlar ortaya çıkarılmaktadır.  Dünya üzerindeki birçok üniversite alt alanlarında Linux ile uygulamalar geliştirmekte ve Linux’un bilgi hazinesinin genişlemesine vesile olmaktadır.

İşletim Sistemleri

İşletim Sistemi Türleri

Kapalı Kaynak Kodlu İşletim Sistemleri;

Microsoft Windows

Mac OS X

Chrome OS

Açık Kaynak Kodlu İşletim Sistemleri

Linux

Centos

Ubuntu

FreeDos32

GNU/Hurd

Haiku

NetBSD

ReactOS

Pardus(Türkiye)

İşletim Sisteminin Temel Görevleri;

İşlem Yönetimi

Bellek Yönetimi

Giriş – Çıkış Birimleri Yönetimi

Dosya Yönetimi

Grafik Arayüz Kontrolü

Bilgisayar Sisteminin Güvenliği ve Konrolü

Mobil İşletim Sistemleri;

ANDROID

ÖZELLİKLERİ;

Depolama

Bağlanabilirlik

Mesajlaşma

Web Tarayıcısı

Medya Destekleri

Ek Donanımları

SÜRÜMLERİ;

UYGULAMA GELİŞTİRME

iOS

BLACKBERRY OS

SYMBIAN

WEB OS (PALM OS)

WINDOWS MOBILE