Üst düzey mekanik saat tutkunları bilirler; Tourbillion, mekanik saatlerin zirve noktasıdır. Peki, Tourbillon nedir? İşte bilen için de bilmeyen için de bu üstün zekâ ürünü teknoloji için en doğru bilgiler:

Mekanik saatler, yere yaptığı açı değiştikçe yerçekiminin etkisi ile ileri ya da geri gider. Yani mekanik saatler yere paralelken daha hızlı giderken, yere dik olduğunda daha yavaş gider. Mekanik saatler 4 farklı pozisyonda kalibre edilerek en makul ayar bulunur. Kol saatlerinde bu nispeten kolaydır; zira saat kolda sabit açıyla durmaz, ileri veya geri gideceği

süreler birbirini dengeler. Ancak, cep saatleri genelde cepte hep aynı şekilde yere 90 derecelik açı ile dik dururlar ve saat pandülün hep aynı açıyla durmasından dolayı ayar kaybeder. İşte, Tourbillon, bu sorunu gidermek için pandülün sabit durmasını önleyen bir sistemdir.

Abraham Louis Breguet tarafından 1798 yılında icat edilen bu sistem, dönen bir kafes üstüne eşafman düzenleyici parça olan balansın da merkeze ilavesiyle monte edildi. Eşafman çarkı sabitlenmiş “dördüncü çarkın” etrafında döner. Kafes genellikle turunu bir dakikada tamamlar ve böylece dik pozisyondaki hataları kompanse eder ki belirttiğimiz gibi cep saatleri uzunca bir süre bu pozisyonda dururlar. Bu hassas ve karmaşık yapı saat yapımının en beceri dolu mekanizmasıdır. Basitleştirilmiş ve daha dayanıklı alternatifi ise kafesin sabitlenmiş 3. çarkın etrafında dönmesidir.